Miért pont a jóga?

2018.04.16

Sokan keresnek olyan mozgásformát, ami egyben fogyaszt, méregtelenít, hajlékonnyá tesz, így találják meg a jógázást. Később tapasztalják meg a valódi tartalmat, ami mellett az előbbi elvárások eltörpülnek majd. Ez pedig az összekapcsolódás önmagunkkal és így egy csodálatos önismereti útra való rálépés is egyben. Önmagunk megértése hozza el a harmóniát kapcsolatainkba, melynek visszatükröződése nyilvánul meg, testünknek és lelkünknek egészségében.

De hogyan is lehetséges ez?

A jógikus gondolkodás szerint, a testünk középvonalán energiaközpontok helyezkednek el, ezeket csakráknak hívjuk.

A hét fő központhoz,

  • testi szinten szervek, mirigyek,
  • lelki szinten érzelmek,
  • szellemi szinten gondolatok tartoznak.

Amikor gyakorlunk, ez ászanákat, (testtartásokat) pránajámákat, (légzőgyakorlatokat) jelent, akkor egy-egy energiaközpont működését segítjük. Így a hozzájuk tartozó területeket (test, lélek, szellem) egyszerre energetizáljuk.

Az óra végi relaxáció során ezt a pozitív energiát a lazítás segítségével szétterjesztjük testünkön belül minden irányba. Ez az energia változtatja meg gondolkodásunkat, érzelmi kapcsolatainkat és fizikai testünk működését. A jógázással tehát nem csupán egy egészséges testet kap az ember, hanem a test, lélek, szellem harmóniáját és az "elme hajlékonyságát" is egyben. A jógázást bárki bármikor elkezdheti saját fizikai szintjének megfelelően gyakorolni.

A rengeteg jógairányzat közül, a hatha jóga mindegyik alapja. A "ha" szó napot jelent -a tested napját, mely a lelkedet jelenti-

a "tha" pedig a holdat, mely a tudatodat jelenti.

A bennünk rejlő nap vagyis a lélek fénye nem halványul el soha, míg az elme vagy tudat, amely az energiát a lélektől kapja, állandó hullámzásban van, kedélyállapot hullámzásban van, fel-le, akár a hold fázisai. A hatha jóga szerint a légzés szabályozása és ritmusának szemlélése nyugalmat hoz a tudatnak.

A tudat szabályozottsága pedig új ritmust ad a légzésednek. Ily módon a jóga gyakorlása a test és az elme egyesítését jelenti, a lélek mélységének megtapasztalásával.

Ha szeretnéd kipróbálni a jógázást, szeretettel várlak óráimon.